Изложба слика Милене Павловић - Барили

Сабор „Врела Хомоља” 2018. године праћен је и бројним изложбама, међу којима је помене вредна и поставка слика Милене Павловић – Барили, једне од најзначајнијих представница европске уметничке авангарде четврте деценије двадесетог века.

О животу и делима познате сликарке говорила је Виолета Томић, хустос галерије Милене Павловић – Барили у Пожаревцу, која је посетиоцима, истовремено, пожелела добродошлицу. Изложбу слика „Млена под сунцем Хомоља”, присуством су увеличали Светомир Арсић Басара, почасни грађани општине Жагубица, светски признати уметник Чедомир Мирков, делегација града Пјотркоф Трибуналски, бројни љубитељи уметности, као и представници локалног руководства. Поставку експоната отворила је Оливера Пауљескић, председник Скупштине општине Жагубица. Поставка дела познате уметнице Милене Павловић – Барили може се погледати до краја јула месеца, сваког радног дана у галерији Ликовних уметника Хомоља у Жагубици.

Милена Павловић - Барили, захваљујући свом чудесном таленту и изузетном сликарском сензибилитету, заузела је значајно место у европској уметности четврте деценије двадесетог века. Миленино уметничко стваралаштво је синтеза сликарства и поезије.

Милена је рођена у Пожаревцу, 5. новембра 1909. године, као једино дете у браку образоване Пожаревљанке Данице Павловић - Барили и италијанског композитора, музичког критичара и путописца Бруна Барилија. Живот јој је био кратак и необичан, испуњен сањарењем, радом и неспокојем. Миленин живот обојили су родни Пожаревац, Београд, Минхен, Рим, Париз и на крају Њујорк. У Пожаревцу је углавном провела детињство, где је и прве цртачке часове добила од наставаника Јосипа Вучетића. У Београду је уписала Уметничку школу (1922 - 1926), где су јој професори били Бета Вукановић, Љубомир Ивановић и Драги Стојановић, а затим учи код познатих немачких професора Хуга фон Хабермана и Франца фон Штука, на Уметничкој академији у Минхену (1926 - 1928). Почетак Милениног сликарства је везан за академско учење, за људе и природу који су је окруживали, али и за филмске звезде. Упоредо са сликама ради и серију модних креација и илустрација.

Mиленино најзначајније уметничко стваралаштво настало је ван граница Србије. Путовала је широм Европе и обилазила музеје и галерије. Уочи Другог светског рата, августа 1939. године, одлази у Њујорк да би присуствовала Великој изложби надреалиста. Поред рада на чистој уметности, Милена је у САД била ангажована и на комерцијалном дизајну, пре свега као илустратор најугледнијих америчких модних часописа: „Вог”, „Харперс базар”, „Шарм”, „Гламур” и других. Тада ради и дизајн за „Ревлон” козметику и за парфем „Ескејп Мери Данхил”. Сарађује и са композитором Ђан Карлом Менотијем, за чији балет „Себастијан” прави скице костима.

Милена је умрла 6. марта 1945. године у Њујорку. Урна са посмртним остацима пренета је 1947. године у Рим где је похрањена на гробљу „Cimitero acattolico degli stranieri”. Ту су касније сахрањени и њен отац Бруно (1952.) и мајка Даница (1965.). Милена је иза себе оставила значајан уметнички опус, а захваљујући мајци Даници, 24. јуна 1962. године у родној кући у Пожаревцу, отворена је галерија Милене Павловић - Барили.

 

© 2017-2023 Завичајни музеј Хомоља у Жагубици
Трг Јована Шербановића 5 12320 Жагубица

Free Joomla templates by L.THEME